Прихильники

25.02.21

День кримського спротиву російській окупації

 26 лютого 2020 року Президент Володимир Зеленський заявив про підписання указу про встановлення в Україні Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, як щорічної пам'ятної дати. День кримського спротиву російській окупації — пам'ятна дата на річницю проведення мітингу кримських татар та українців у місті Сімферополі на підтримку територіальної цілісності України, яка була відзначена один раз в 2016 році відповідно до Постанови Верховної Ради України № 3807 від 2 лютого 2016 р. «Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2016 році», в подальшому офіційно не відзначалась. В цей день у 2014 році у Сімферополі відбувся мітинг кримських татар на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму.

25 лютого під будівлею кримської Верховної Ради відбувся проросійський мітинг, організований організацією «Кримський фронт» та «козацькими» організаціями. Учасники акції вигукували проросійські гасла та вимагали відокремлення від України шляхом проведення референдуму. Перед мітингувальниками виступив голова Верховної Ради АРК Володимир Константинов, який оголосив про проведення 26 лютого позачергової сесії. У ЗМІ з'явилася інформація про те, що на сесію може бути винесено питання про вихід Криму зі складу України.

26 лютого під стінами Верховної Ради АРК паралельно відбулися 2 акції: проукраїнський мітинг, організований Меджлісом кримськотатарського народу, котрий зібрав до 10 тисяч учасників, та проросійський чисельністю близько 7000 осіб, ініціатором якого стала партія «Руська єдність». Через незадовільні заходи безпеки, вжиті правоохоронцями, між проукраїнськими та проросійськими учасниками мітингів сталися сутички, у результаті чого загинули 2 людини. Проросійський мітинг був відтіснений до внутрішнього двору кримської Верховної Ради, а призначена днем раніше сесія парламенту була скасована. На наступний день озброєні російські спецпризначенці захопили будівлі Верховної Ради АРК та Ради міністрів АРК у м. Сімферополі.

Крим досить яскраво представлений в українській літературі — значно більше, ніж всі інші регіони України разом узяті. Це й не дивно. На багатьох письменників Крим справляв незабутнє враження, добре описане Михайлом Коцюбинським в одному з листів: «Крим зробив на мене таке сильне враження (краса природи не тільки вразила мене, а й пригнітила), що я ходив тут як уві сні…». То ж і книжки, зібрані на виставці «Казки і легенди Криму» познайомлять наших юних відвідувачів з цим чарівним, але, на жаль, окупованим загарбниками, куточком України.


Немає коментарів:

Дописати коментар