Прихильники

02.04.21

День дитячої книги!

 

2 квітня світ відзначає Міжнародний день дитячої книги. Свято в 1967 році запровадила Міжнародна рада дитячої книги в день народження казкаря Ганса Крістіана Андерсена. Його мета – привернення уваги до дитячої книги й популяризування читання серед дітей.

Рано чи пізно усі батьки задаються питанням – як заохотити дітей до читання? Як прищепити любов до літератури? Щоб полегшити цю надзвичайно складну задачу, пропонуємо вашій увазі кілька порад, зібраних скрізь – в статтях різноманітних журналів, на теренах мережі Інтернет, від батьків наших читачів та власних бібліотечних спостережень. Можливо, саме вони допоможуть батькам «нечитайликів» перетворити їх на «читайликів».

Читайте до народження і з народження!

Знайомити дитину з книгами краще до народження і відразу після. Книга – це дуже важлива форма спілкування між дитиною і батьками. Поки ви займаєтеся малюком (купаєте, годуєте тощо) – розповідайте йому невеликі дитячі віршики та казочки. Малюк ще не розуміє слів, але реагує на тепло ваших дотиків, а звук вашого голосу під час читання допоможе йому (та можливо, що й вам) заспокоїтися.

Читання дитячих книг – це комплекс дій. Він складається з розглядання ілюстрацій, прослуховування тексту, співвіднесення тексту і картинки. Спільне читання – це серйозна робота з розвитку умінь слухати, розглядати та помічати деталі, зчитувати символи та розуміти сенс. Читаючи дитині раннього віку – ми сприяємо розвитку його інтелекту, розширюємо кругозір.

З десяти місяців до півтора року у дитини формується словниковий запас, проте у цей період варто не перевищувати фазу активної уваги, яка становить близько чотирьох хвилин. З двох років дитина сприймає окремі слова і фрази як розповідь, а в три роки малюк припиняє бути тільки слухачем – і стає активним співрозмовником. Проте максимум уваги дитини в цьому віці залишається десь на рівні двадцяти хвилин.

Обирайте правильні книги

Існує безліч різних книг – не обмежуйте себе чимось одним, урізноманітнюйте читання. Беріть в бібліотеці книги різних жанрів, шукайте нові теми, щоб вам і дитині було про що подумати та що обговорити. Читайте разом з дітьми те, що може зацікавити й вас.

Купуйте книги, що відповідають захопленням дитини (про павуків, фей, принцес, коней, динозаврів, котиків, пташок), а також за мотивами мультфільмів і фільмів, які їй подобаються. Закріпіть у дитини відчуття, що від книг можна отримувати задоволення і позитивні емоції.

Оточіть дитину книжками

Це один з найкращих способів прищепити дитині любов до читання. Якщо ваша дитина виросте серед книг і бачитиме, що її батьки – книголюби та захопливі читачі, їй буде цікаво випробувати це на собі. Нехай книги лежатимуть у найсвітліших місцях. Журнали складіть в стосик, дитячі книги покладіть на стіл, якісь розмальовки та барвисті видання - серед іграшок, і знайдіть місце для книжок і у машині, спальні, рюкзаку дитини, своїй сумці.

Заохочуйте любов до читання!

Показуйте дитині, як читання використовується у повсякденному житті: перелік покупок, кулінарні рецепти, афіші кінотеатрів, вітрини магазинів, написи на іграшках. З усім тим, читання має приносити дитині задоволення (або як мінімум бути усвідомленою необхідністю, але це вже у старшому віці). Ви повинні створювати умови для читання, зробити його приємним, читати вголос своїй дитині в ситуаціях, які викликають у неї позитивні емоції. Ні в якому разі не примушуйте дитину читати. Примус і покарання «читанням» - це дуже погана стратегія. Як тільки дитина подорослішає, то стовідсотково навіть до рук книжку не візьме!

Чим менше екранів, тим краще

Не буде зайвим встановити обмеження на час з ґаджетами. Американська академія педіатрії рекомендує: діти від трьох до семи років повинні проводити перед екранами не більше 1-2 годин на день; діти молодше – нуль годин. Наївно вважати, що якщо дитина весь час проводитиме за екраном, то колись потягнеться до книжки.

Обмежуючи екранний час, ви змушуєте дитину знаходити нові заняття. Ваша дитина не може автоматично брати книгу і проводити за читанням весь день, але, обмежуючи час з ґаджетами – вона розвине здатність концентрувати увагу на словах на сторінці, що життєво важливо для здорового розвитку мозку. Тож не забороняйте повністю, але обмежуйте.

Будьте прикладом – читайте самі!

Якщо не знаєте, як прищепити дитині любов до читання, то подайте їм приклад. Діти копіюють поведінку батьків і на підсвідомому рівні переймають їх звички. Якщо у вас є звичка читати, найімовірніше дитина теж буде це робити. І навпаки, якщо ви весь час марнуєте навпроти телевізора чи комп’ютера, то будьте впевнені, що те ж саме повторять ваші діти.

 Відвідуйте бібліотеку!

Обов’язково приходьте до бібліотеки разом з дітьми, бо саме тут вашу малечу оточить книжковий світ, де у дитини буде можливість обрати те, що сподобається!

 «…Бібліотеки – це свобода. Свобода читати, свобода думок, свобода спілкування. Це освіта, це розваги, це створення безпечних просторів, а також доступ до інформації», - так казав про книжкові храми Ніл Ґейман, англійський письменник-фантаст.

Тож користуйтеся зібраними порадами, відвідуйте бібліотеку і читайте!

До зустрічі у бібліотеці!

Р.S.: А може у вас є якісь свої лайфхаки, як заохотити дітей до читання? Будемо раді ознайомитися в коментарях!


Немає коментарів:

Дописати коментар