Прихильники

21.04.21

Турбуймося про Землю!

 Щороку 22 квітня відзначається День Землі, який ознаменував початок сучасного екологічного руху в 1970 році.

Історія цього свята розпочинається в Америці, де у 1971 році було започатковано Щорічний тиждень землі. Акція стала дуже популярною серед населення, а її засновник, сенатор Гейлорд Нельсон був удостоєний високої державної нагороди. У 1990 році День Землі став міжнародним святом, а 90-і роки було проголошено “Десятиліттям довкілля”. До акції долучилися понад 120 країн, а більш ніж 40 країн об’єднали зусилля для збереження біологічного різноманіття. У 2009 році Генеральна асамблея ООН проголосила Міжнародний день Матері-Землі, постановивши відзначати його 22 квітня.

В цей день кожен житель планети може внести свій маленький вклад у справу захисту та відновлення довкілля: очистити від сміття берег улюбленої річки, посадити дерево, хоча б на один день відмовитись від користуванням автотранспортом. Земля – це величезний дар, ресурси якого буде неможливо використовувати вічно. Ми не зможемо врятувати планету згадуючи про неї лише один день на рік – цього явно недостатньо. Саме тому слід піклуватися про оточуюче середовище протягом всього року. Здавалося б, яка дрібниця в масштабах Планети – вимкнути за собою світло в кімнаті, здати макулатуру на переробку чи пройтися пішки до роботи, та саме з таких дій складаються великі справи! І саме про це розповідають наступні книжки і навчають найпростішим речам, які можна зробити для нашої планети.

1.Джес Френч Як допомогти їжачкові та захистити полярного ведмедя. - К.: Каламар, 2020. - 64с.

Всім тваринам та середовищам існування, починаючи від жуків та метеликів, і до полярних ведмедів, потрібен наш захист. У цій чудово ілюстрованій книзі, як діти, так і дорослі дізнаються про тринадцять різних місць існування живої природи – сади, живоплоти, пустища, ліси, високогір’я, заболочені місця, узбережжя, прісні води, океани, савани, джунглі та гори, а також прості буденні способи їх захисту. Виявляється, допомогти їжачкам у власному саду дуже просто. Треба лише трохи креативності. Книга складається з низки корисних лайфхаків, відкривши які та впроваджуючи в житті, можна досягти значного прориву в охороні навколишнього середовища.

2.Мартін Дорі Діти проти пластику. - К.: Рідна мова, 2020. - 128с.

Хочеш стати супергероєм? Супергероєм, який рятує океани, який дбає про майбутнє — і своє, і цілої планети? Тоді ця книжка саме для тебе. Письменник і активіст Мартін Дорі розповідає, як піклуватися про планету, і радить, як щодня боротися з шкідливим пластиком у побуті. Тож виконуй цікаві і легкі Мартінові рекомендації — і ти станеш справжнім супергероєм, а на планеті буде менше пластикового сміття! В книжці ти можеш прочитати про користь і шкоду пластику, а про історію пластику можеш дізнатися вже зараз, погравши в гру "Історія пластика".👇


3.Галина Ткачук Книжка про сміття. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2019. - 132с.
Ця книга розповість про сміття, його вплив на навколишнє середовище і способи, що дозволяють боротися з його негативними наслідками. Зазвичай дітям складно пояснити, що таке сміття насправді, вони просто сприймають його як щось звичне, наприклад як сміттєві пакети, які всі щодня викидають в баки, в один або кілька. Книга показує дітям те, на що вони особливо не звертають уваги, наприклад сміття в річці та в морі, що пропливає повз, або ж сміттєві звалища в лісах та парках. Книга пояснює дітям, що хоча сміття заполонило нашу планету, ми однак, завжди повинні прибирати за собою. Крім цього в книзі розповідається про споживання, і те, як ми можемо знизити рівень сміття на нашій планеті. Книга інтерактивна, що дозволяє дитині повністю зануритися у вивчення всіх аспектів життєдіяльності сміття. У ній є місце для запису своїх думок, цікавих спостережень та ідеї. А потренуватися у сортуванні сміття можна вже зараз – скористайся грою «Сортуй правильно!».

Уявіть – кілька сотень людей розсортували сміття - ось і ресурс для перереобки! Тисяча людей посадила по одному дереву – ось і ліс! Мільйон людей закрутили кран, коли чистили зуби – річку врятували від пересихання. Мільярд людей вимкнули світло, виходячи з кімнати – одна ТЕС не потрібна. Саме такі справи, саме такі дрібниці допомагають нам врятувати природу Землі, зберегти добробут нашого великого спільного Дому.

Немає коментарів:

Дописати коментар