Прихильники

14.04.21

Подорож бібліо-зоопарком. Частина 3.

 5 зупинка. Космо-зоо.

Космос… Що це? Скупчення зірок? Планети? Комети? Насправді, у сучасному розумінні, космос – це все, що існує поза межами земної атмосфери. Можливо, хтось із вас знає тварин, птахів, риб, плазунів або комах, яких можна зустріти у космосі? Ні? Звичайно, якісь мікроорганізми, там можливі. Тоді чому ж ми зробили зупинку під назвою «Космо-зоо»? Всі, напевно, знають, що люди вже давно підкорюють космос: вони будують штучні супутники землі і космічні ракети та космічні станції. Уже давно, ще у минулому столітті перша людина побувала в космосі, американські астронавти – на Місяці. Але все це не могло відбутися без тварин. Бо саме тварини стали першими «космонавтами». Які це були тварини, ви дізнаєтеся, відкривши книжки.

1.Бена Лервіла Життя тварин: 50 неймовірних тварин, які потрапили в історію. - Харків: Ранок,2020. - 112с.

У цій книзі, окрім розповіді про собаку-космонавтку на ім’я Лайка, зібрані історії з життя 50 неймовірних тварин, які в різний спосіб прославили себе та свій вид. Дехто з них рятував життя людей; дехто показував неабиякий розум, навчившись, наприклад, говорити мовою жестів; інші стали останніми представниками свого виду, нагадуючи нам про важливість оберігати світ природи. Книжка заявляє про те, що тварини — не розвага для людей, а рівноправні мешканці планети, здатні на вражаючі вчинки.

2.Джайлз Сперроу Дитяча енциклопедія космосу. - Харків: Віват, 2018. - 128с.

Це видання розповідає про Сонячну систему, про великий вибух та розширення Всесвіту, про те, як утворюються Галактики, Чумацький шлях, інопланетне життя, чорні діри і міжзоряний простір. Можна присвятити час дослідженню зірок і тих, хто сприяв цьому. Енциклопедія — унікальний шанс вирушити в подорож у найвіддаленіші куточки Всесвіту, розкрити таємниці темної матерії, довідатись якомога більше про інші світи, краще пізнати нашу ніби знайому, але таку загадкову Землю.

3.Стюарт Аткінсон Котячий путівник нічним небом. - Харків: Жорж,2019. - 64с.

Доповнить знання про космос досвідчений гід-звіздар кішка Феліція, розповідаючи про нічне зоряне небо. Що ти там бачиш? Безмежний Всесвіт приховує безліч таємниць, які кличуть тебе у незабутню подорож! Та перш ніж вирушити в зоряну мандрівку, дізнайся, як правильно до неї підготуватися, в яку пору року краще спостерігати за нічним небом і що на ньому можна побачити. Разом із кішкою Феліцією ти навчишся знаходити і впізнавати найвідоміші сузір'я та планети, помилуєшся полярним сяйвом і дослідиш найвіддаленіші куточки космосу. Наукові факти, легенди, корисні поради — у цьому путівнику є все, що необхідно знати майбутньому досліднику зоряного неба.

А зараз пограй у гру - знайди усіх тварин, що насправді побували у космосі!

>6 зупинка. Техно-зоо.

У багатьох дорослих в дитинстві була іграшка – зайчик, що грав на барабані, якщо завести його ключиком. Така собі техно-тваринка. Зараз, звичайно, є безліч різноманітних іграшок-тваринок, які рухаються, розмовляють, співають і їх необов’язково заводити ключиком, адже вони працюють від акумулятора або іншого джерела енергії. А все почалося з механічного голуба, що з’явився ще у 350 році до н.е. та інших тварин-роботів. Про них розповість

Юліта Ран Історія роботів. - Харків: Ранок, 2019. - 32с.

У цій книжці ти знайдеш безліч техно-тваринок, яких створили люди за весь період свого існування: голуб, качка, собака, тюлень, лебідь, кінь, змія, риба тощо. Звичано, гортаючи сторінки книжки, ти познайомишся з історією роботів (не лише тварин!) від найдавніших механічних пристроїв до сучасних складних машин. Енциклопедія розповість не лише про історію виникнення, розвитку роботів, а ще й про роботів майбутнього!

7 зупинка. Драко-зоо.

Ця зупинка – фантастична, адже драконів не існує, - скажеш ти. Так. Але вони існують у книжках! Один з них оселився у бібліотеці, інший – за парканом, хтось із драконів мав шоколадне серце, дракон Зоґ разом з лицарем Галалотом і принцесою Златкою створили летючу допомогу, а про цілу родину драконів розповідає професор-драконолог пан Кмітько Дракончук. Ще на бібліотечних полицях можна зустріти Товариство Чайних драконів, визначити місце для дракона, і приручити дракона.
Пропонуємо перелік найновіших цікавезних книжок і фото тих, які на сьогоднішній день чекають на тебе у бібліотеці (інші вже читають наші найспритніші відвідувачі):
Берджис С.Дракон із шоколадним серцем.
Винничук Місце для дракона.
Дональдсон ЗОГ і леюча допомога.
Ковелл Як приручити дракона.
Мортка М. Дракон з-поза Паркану.
ОНілл Товариство чайних драконів.
Сісті А. Дракони. Велика книга.
Стовелл Л. Дракон у бібліотеці.


Про родичів драконів – динозаврів теж є що почитати:
Брілланте Д. Усе про динозаврів
Гвідо Ван Генехтен Г.В. Неймовірна, але правдива історія про динозаврів.
Гібберт К. Дитяча енциклопедія динозаврів та інших викопних тварин.
Заржицька Е. Пригоди динозавриків.
Флетчер Т. Різдвозавр та Зимова Відьма.


8 зупинка. Казко-зоо.
Багатьох казкових тварин ти напевно знаєш. Але у нас сталася халепа: злий чаклун викрав тварин із бібліотечних книжок! Та ще й зачаклував їх! Сподіваємося на твою допомогу!
І в нагороду прийми добірку новесеньких і гарнесеньких книжок. Вони усі - про тварин.
Казки, пригоди, цікаві та неймовірні історії бібліо-зоопарку - все це можна знайти на полицях!


Відомий учений Альберт Енштейн якось сказав: «Я не маю особливих талантів. Я просто страшенно допитливий!». Саме допитливість, як її розумів вчений, стала причиною найбільших відкриттів і досягнень людства. Ця якість притаманна всім нам, від самого народження нас вабить навколишній світ, який хочеться досліджувати і пізнавати. Тож не лінуйся вирушати у цікаву подорож разом з книжками – ти переконаєшся, що світ природи вартий уваги, а бібліотекарі завжди раді допомогти у виборі цікавого читання!
Маршрут бібліо-зоопарку закінчено. До нових зустрічей!

Немає коментарів:

Дописати коментар