Прихильники

13.04.21

Подорож бібліо-зоопарком. Частина 2.

 3 зупинка. Аква-зоо.

Водний світ нашої планети дуже різноманітний, адже морів і океанів майже вдвічі більше ніж суші, а ще є річки, озера, болота, джерела, ставки і, врешті-решт, калюжі! Вода – джерело життя для всього живого, а для багатьох – ще й рідний дім. Деякі тварини не можуть визначитися з адресою, тому так і живуть: половину життя плаваючи, а другу – стрибаючи, повзаючи і навіть літаючи.

Саме про таких тварин йдеться у кросворді.👇

Про надзвичайно цікавих тварин – кісткових риб, точніше, про тих, котрі живуть у річках, озерах і ставках нашої країни цікаво розповідає наступна книжка.

1.Олесь Ільченко «Риби річок та озер». - К.: Грані-Т, 2010. - 88с.

Жоден клас тварин на нашій планеті не налічує стільки видів, як кісткові риби – близько двадцяти тисяч! І чи не кожна риба має свою нерозгадану загадку поведінки чи існування у певних умовах. Багато поколінь учених-іхтіологів вивчали риб і дізналися чимало про приховане від людського ока життя цих підводних істот. Деякі риби, наприклад, вугри, мандрують на далекі відстані – тисячі кілометрів, а деякі, такі як карасі, все своє життя проводять у маленькому озерці. Одні є справжніми хижаками, що поїдають навіть своїх дітей, як, скажімо, щуки, а інші живляться лише дрібними безхребетними, рослинною їжею чи планктоном. Поділяючи риб на морських і прісноводних, не можна провести чіткої межі щодо місць життя багатьох із них. Відомо, що лящі й коропи, крім річок і озер живуть і в солонуватих лиманах, а всім відомі тюлька та деякі види бичків чудово почуваються і в прісній воді. Понад двісті видів риб водяться у водоймах України. Тут розповіді про найцікавіші з них.

2.Вологдіна О. Жива природа. - К.: ТОВ "Перо", 2011. - 96с.

Ця енциклопедія допоможе дізнатися не лише про мешканців водойм, але і все, що цікавить про звички і місця існування різних представників тваринного світу на всіх ділянках земної кулі. Тут можна дізнаєтися, кого приховують джунглі в своїх широких і густих заростях, кого бояться мешканці прибережної частини найнебезпечнішої річки на Землі - Амазонки, яку живність можна зустріти в спекотній і посушливій ​​пустелі, а хто з тварин воліє жити серед суворих крижаних просторів північного і південного полюсів.

А ось про рекорди мешканців водойм (і не тільки!) розповість книжка

3.Надзвичайні здібності тварин та рослин. - Харків: Промінь, 2007. - 80с.

Ілюстроване видання присвячується надзвичайним здібностям та загадковій поведінці в деяких ситуаціях багатьох тварин і рослин. Окрім того, книга розповість про сенсаційні історії з життя тварин і неймовірну тягу рослин до життя. Книга для всіх, хто прагне пізнати надзвичайний світ.

4 зупинка. Міні-мікро-зоо.
Як ви думаєте, яких істот тут можна побачити? Звичайно, найменших мешканців Землі.
Насправді, увесь світ, що нас оточує, здається знайомим і звичним, але варто лише поглянути на нього через мікроскоп або об’єктив фотокамери, як він разюче змінюється. І у цьому вас переконають наступні книжки.
1.Михайло Афонін. Світ навколо нас. Мікросвіт. - К.: ПП "Кристал Бук", 2019. - 48с.

Знайди незвичайне у звичайних речах і побач красу там, де її, здавалося б, не може бути. Якісні яскраві ілюстрації допоможуть поглянути на світ очима фото-художників, що захоплюються макрозйомкою.

2.Емі Шилдс. Моя перша велика книжка чому. - Харків: Віват, 2019. - 128с.

З цієї книжи можна дізнатися не лише про найрізноманітніших комах, але й про все світі: космос та його літаючі об'єкти, про тіло людини, про те. чому люди мають різний колір очей, про різні природні явища, світ тварин і рослинний світ та дуже багато іншої корисної інформації. Безліч кольорових ілюстрацій загострюють увагу і спонукають звернути увагу на текст.

3.Уна Якобс. Годинник природи. - Харків: Віват, 2019. - 106с.
Годинник природи з першої сторінки відправить вас в захопливу подорож у країну сонця, метеликів та квітів в різні пори року. Кожна сторінка яскраво проілюстрована натуралістичними малюнками з детальним поясненням про навколишній світ. Енциклопедія містить 105 сторінок сповнених любов'ю до землі та природи. Сонячний годинник розповідає про рух сонця в небі, зміни дня та ночі, пори року, положення сонця протягом року, сонячні промені та багато іншого. Метеликовий годинник знайомить нас зі змінами денних та нічних метеликів на протязі усього року. Що таке дивна дружба? Як взнати про маскування цих чарівних істот та інше. Про все це ви дізнаєтесь, коли прочитаєте про метеликів. Квітковий годинник познайомить з квітами та їхніми гостями крізь цілий рік. Відчуєте усю магію квітів.Великий плюс це те, що усе в енциклопедії підписано, кожна комаха, рослина, квітка, має свій номер і назву. Ця казкова книга дійсно для усієї родини.

4.Жак Гішар, Кароль Ксенар. Усе про бджіл… і не тільки. - Харків: Ранок, 2020. - 64с.
Зануритися у бджолиний мікросвіт дуже просто з цією книгою. Тут ви зустрінете бджіл-робітниць, які змінюють за життя дев’ять професій і трутнів-ледацюг, які тільки й роблять, що їдять; познайомитеся з алхімією меду, восковим палацом та маткою – королевою бджіл. Усі факти рясно прикрашені гумористичними ілюстраціями та кумедними підписами, які точно не залишать байдужими до великої бджолиної родини. Енциклопедія «Усе про бджіл… і не тільки» у легкій гумористичній формі розповідає про устрій бджолиного життя.

А на закінчення сьогоднішньої подорожі гра на уважність. Роздивись мікросвіт на малюнку і знайди 8 відмінностей!

Перший, хто прийде до бібліотеки і розповість про відмінності, отримає приз!
Тож до зустрічі біля книжкових полиць!

P.S.: продовження подорожі у наступному дописі.

Немає коментарів:

Дописати коментар