Прихильники

25.06.21

Оберіг державності - Конституція України


 В кожній країні є правила, за якими живуть всі її мешканці. Ці правила називаються "законами". Законів багато, та серед них є найголовніший, що зветься словом "Конституція". Якщо цього головного закону не дотримуватися, то в країні не буде порядку. Тому виконувати Конституцію повинні всі-всі мешканці країни.

Наша Україна теж має свою Конституцію - закон, в якому записано всі права українців. Це право на життя, право на житло, право на працю, право на відпочинок, право на лікування та багато-багато інших прав. Записано в Конституції і наші обов’язки. Наприклад, обов’язок захищати свою Батьківщину, обов’язок берегти природу, обов’язок виконувати вимоги Конституції та інші.

Важко було б уявити наше життя, якби не було Конституції! Всюди би панували безлад та негаразди. Отже, Конституція України є дуже важливою для всіх нас. Цього року Україна відзначатиме 25-ту річницю Основного Закону держави. Щоб насправді зрозуміти цей документ, важливо докласти зусиль до його вивчення. Для цього працівники бібліотеки підготували книжкову виставку "Я і Конституція".

 Тут можна знайти книжки про створення закону, адже конституційний процес у нашій країні розпочався ще декілька століть тому зі створення Конституції українським гетьманом Пилипом Орликом, яка була опублікована ще на початку XVIII століття — у 1710 році. На думку істориків, вона стала однією з перших європейських конституцій нового часу. Однак чинності так і не набула.

Історія ж сучасної української Конституції розпочалася в ніч на 28 червня 1996 року. Тоді, після майже доби безперервної роботи, Верховна Рада України ухвалила та ввела в дію Конституцію України. Цій важливій події передували роки важкої праці, консультацій та дискусій. 

 Вітаємо усіх зі святом! Хай Конституція завжди захищає, де б ви не були!




Немає коментарів:

Дописати коментар