Прихильники

29.11.21

Плідні осінні навчання з ХОБД ім.Дніпрової Чайки

 У сучасній  системі підвищення кваліфікації бібліотечних працівників на вимогу часу відбулися певні зміни – у змісті, формах і методах. Розвивати творчу ініціативу, формувати професіоналізм бібліотечних кадрів, стимулювати інноваційні процеси в книгозбірнях можна лише постійно удосконалюючи і навіть змінюючи систему професійного навчання бібліотекарів. Цьому завжди сприяє колектив Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім.Дніпрової Чайки. Цієї осені відбулися плідні навчання, по закінченню яких учасники отримали сертифікати.


Протягом вересня, жовтня і листопада «учнями» очно-заочної Школи грантового менеджменту стали 40 бібліотечних працівників та фахівців новостворених центрів культурних послуг із територіальних громад Херсонщини. Її проведення зініціювала Херсонська обласна рада з метою забезпечення необхідними знаннями та навичками у грантопошукувачів у вигляді навчально-тренінгової програми з написання грантових проектів. 24 вересня відбулось офіційне відкриття Школи. Цього ж дня відбувся перший, вступний тренінг за темою «Грантовий проєкт: основні правила та вимоги до укладання заявки. Структура проєктної заявки».

Окрім цього слухачі дізналися як управляти грантовим проектом, вивчали основні вимоги до формування кошторису грантового проекту, основні правила підготовки фінансового звіту, формування пакету звітних документів, а також оформлення додатків та звіту аудитора проєкту.

А на початку осені 9-10 вересня 2021 року на базі Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім.Дніпрової Чайки відбулася цікава і креативна навчально-тренінгова програма «BiblioCooking від медіа-шефів» для працівників бібліотек, що обслуговують дітей. Участь у навчанні взяли понад 170 фахівців із бібліотек Херсонської області та з усієї України. Для проведення навчання обрано форму баркемпу – неформальної, демократичної, відкритої інтерактивної зустрічі людей, об’єднаних спільними інтересами, у даному разі – професійними, з метою інтеграції середовища, обміну досвідом та інноваційними ідеями.

Тренінгове навчання мало на меті сприяти інтеграції в бібліотечний контент медіаосвітньої діяльності, озброїти учасників навичками, методиками та ігровими ресурсами на протидію інфодемії, для формування критичного мислення, стійкості до медійних маніпуляцій та усвідомлення необхідності перевірки достовірності фактів у дітей та шкільної молоді.

Баркемп – це неформальна, демократична, відкрита форма інтерактивної зустрічі людей, об’єднаних спільними інтересами, з метою інтеграції середовища, обміну досвідом та інноваційними ідеями. Тож обрана асоціативна символіка (“медіакухня”) задала тон оригінальній програмі баркемпу та надихнула організаторів на незвичайний театралізований пролог професійної тренінгової програми: sketch-сніданок із посвяченням в “медіашефи”.

Учасники поглибили знання й навички за темами: 

- інформаційна безпека, персональні дані, контент у соцмережах;

- верифікація та фактчекінг, інфодемія, нові тренди дезінформації;

- особливості функціонування медіа, види маніпуляцій у медіа;

- планування тренінгу, інтерактивні методи проведення тренінгу. 

Немає коментарів:

Дописати коментар