Прихильники

09.11.20

Мовний експрес

Усі мови світу учені розподілили на сім’ї та групи. Українська мова входить до великої сім’ї індоєвропейських мов, а в цій сім’ї  - до груп слов’янських мов. Наша мова успадкувала давньоруську писемність і в ранній період своєї історії продовжувала розвивати традиції літературної мови Київської Русі.
Поява в кінці 18 століття "Енеїди" Івана Котляревського започаткувала нову українську літературну мову.  Долучилися до розвитку літературної мови Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко, Михайло Коцюбинський, Борис Грінченко, інші письменники.
Не маючи державності, Україна не могла повною мірою забезпечувати розвиток своєї мови. Тим більше, що в Австро-Угорщині та Московській імперії, до складу яких належала Україна, українське друковане слово просто заборонялося. У 20-х роках 20 століття почалося відродження української культури. Українська мова стає мовою освіти, науки, офіційного мовлення. Пізніше, починаючи з 30-х років і майже до кінця століття, українська мова знову витісняється з активного вжитку.
1 січня 1990 року набуває чинності Закон про мови в Українській РСР, де вперше йдеться про надання українській мові статусу державної. Пізніше, з набуттям незалежності, цей статус підтверджений і статтею 10 Конституції України.
Варто згадати, що наші предки (не лише герої і творці, а й наші батьки, дідусі і бабусі) говорили українською, а говорити українською сьогодні - означає бути прогресивним і сучасним, тим хто пишається своєю мовою і Батьківщиною.
Пропонуємо вашій увазі гру, за допомогою якої можна розширити свій мовний запас, перевірити себе. 
Фразеологічні заморочки 
Для тих, хто хоче перейти у спілкуванні на українську мову, поради Єгора Гуськова, мешканця Дніпра, що виріс у російськомовній родині і зараз спілкується лише українською.
І, звичайно, добірка книжок, яка допоможе удосконалити вашу українську.



Ці книжки та багато ішших - сучасних, цікавих, розважальних і пізнавальних чекають на вас.
До зустрічі у бібліотеці!


Немає коментарів:

Дописати коментар